Zupa grysikowa kojarzy nam się ze smakami z dzieciństwa. Przygotowywana przez babcię na wolno gotowanym bulionie, rozpływała się w ustach i stawiała na nogi podczas choroby. Sekretem tej zupy jest właśnie bulion. Dobrej jakości mięso i duża ilość warzyw sprawiały, że grysikowa zwana też w naszym domu „nylonówką” ( nie mam pojęcia skąd się wzięła ta nazwa- może wy wiecie?), była niezwykle pożywna. Czas przygotowywania rosołu, by miał swoje właściwości więc dziś szykujemy go w szybkowarze w mniej niż pół godziny.
Składniki na zupę grysikową
- 2 ćwiartki z wiejskiego kurczaka
- 4 spore marchewki
- 2 pietruszki
- pół selera
- łodyga z selera naciowego
- 1,5 łyżki soli
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- ok.4,5 l wody
- 8-9 łyżek kaszy manny ( w zależności jaką gęstość preferujecie)

Przygotowanie zupy grysikowej w szybkowarze
Wszystkie składniki z wyjątkiem kaszy manny umieszczamy w szybkowarze. My warzywa gotujemy w całości, a następnie wyciągamy i kroimy, aby nie uległy rozgotowaniu. Palniki ustawiamy na największą moc i zostawiamy do czasu charakterystycznego gwizdu. Gdy szybkowar wytworzy odpowiednie ciśnienie, skręcamy palniki na minimum i gotujemy wywar przez ok. 25 min. Gdy minie wyznaczony czas, chłodzimy szybkowar i ostrożnie zdejmujemy pokrywę. Wyjmujemy warzywa i kroimy na desce, a bulion zasypujemy kaszą manną. Grysik gotujemy ok.3 minut i dodajemy pokrojoną jarzynę. Oczywiście zupę można przygotować w tradycyjnym garnku, należy wydłużyć jednak czas gotowania rosołu.
Smacznego!