Zupa grysikowa z szybkowaru na bulionie

Zupa grysikowa kojarzy nam się ze smakami z dzieciństwa. Przygotowywana przez babcię na wolno gotowanym bulionie, rozpływała się w ustach i stawiała na nogi podczas choroby. Sekretem tej zupy jest właśnie bulion. Dobrej jakości mięso i duża ilość warzyw sprawiały, że grysikowa zwana też w naszym domu „nylonówką” ( nie mam pojęcia skąd się wzięła ta nazwa- może wy wiecie?), była niezwykle pożywna. Czas przygotowywania rosołu, by miał swoje właściwości więc dziś szykujemy go w szybkowarze w mniej niż pół godziny.

Składniki na zupę grysikową

  • 2 ćwiartki z wiejskiego kurczaka
  • 4 spore marchewki
  • 2 pietruszki
  • pół selera
  • łodyga z selera naciowego
  • 1,5 łyżki soli
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • ok.4,5 l wody
  • 8-9 łyżek kaszy manny ( w zależności jaką gęstość preferujecie)

 

Zupa grysikowa

Przygotowanie zupy grysikowej w szybkowarze

Wszystkie składniki z wyjątkiem kaszy manny umieszczamy w szybkowarze. My warzywa gotujemy w całości, a następnie wyciągamy i kroimy, aby nie uległy rozgotowaniu. Palniki ustawiamy na największą moc i zostawiamy do czasu charakterystycznego gwizdu. Gdy szybkowar wytworzy odpowiednie ciśnienie, skręcamy palniki na minimum i gotujemy wywar przez ok. 25 min. Gdy minie wyznaczony czas, chłodzimy szybkowar i ostrożnie zdejmujemy pokrywę. Wyjmujemy warzywa i kroimy na desce, a bulion zasypujemy kaszą manną. Grysik gotujemy ok.3 minut i dodajemy pokrojoną jarzynę. Oczywiście zupę można przygotować w tradycyjnym garnku, należy wydłużyć jednak czas gotowania rosołu.

Smacznego!

Dodaj komentarz