Szybkowar – zapomniany garnek wraca do łask?

Magiczny sposób na szybkie gotowanie? - Szybkowar

Zupełnie nie wiemy czemu, ale nazwa szybkowar kojarzy nam się z wielkim garem w którym Panoramiks warzył swą magiczną miksturę. W jego przypadku nie było to szybkie gotowanie, jednak dla nas garnek ciśnieniowy jest iście magicznym rozwiązaniem.

Jak zapewne już wiecie, bardzo cenimy czas i szukamy rozwiązań, które ten czas pozwolą zaoszczędzić (tu możecie o tym poczytać). Z różnych względów staliśmy się posiadaczami płyty gazowej bez płomienia – cóż ten wybór nie pozwala na prędkie przygotowywanie posiłków. Pozostało nam jedynie jakoś rozwiązać ten problem, by móc pichcić efektywnie w naszym domu.

Próbowaliśmy różnych metod i gdy już mieliśmy się poddać objawił się on – szybkowar. Wcześniej nie wiedzieliśmy nawet, że takie cudo istnieje.

szybkowar

Fast cooking - szybkie gotowanie

W garnku ciśnieniowym rzeczywiście możemy liczyć na szybkie ugotowanie się produktów, przykładowo:

  • rosół ok. 40 min (zamiast 3h „pypkania” na wolnym ogniu
  • ziemniaki w całości ok.10-12 min
  • gulasz ok.30-35 min

Czas liczy się od momentu usłyszenia charakterystycznego gwizdu. W szybkowarze nie tylko w oka mgnieniu stworzymy pyszne dania, ale z uwagi na krótki czas gotowania, potrawy są bogate w składniki odżywcze. Zauważyliśmy też, że smak wiktuałów z tego magicznego garnka jest wyrazisty, lepszy niż przy tradycyjnym gotowaniu.

Odkryliśmy wiele zalet szybkowaru – sami jesteśmy posiadaczami tradycyjnego modelu choć wiemy, że dostępne są również szybkowary elektryczne czy z bardziej rozbudowanymi funkcjami.

W kolejnych wpisach znajdziecie, więcej informacji o naszych sposobach na szybkie gotowanie, a teraz zachęcamy do wypróbowania naszych przepisów na dania z garnka ciśnieniowego.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Dodaj komentarz