Są niezwykle smakowite, a ich przygotowanie zajmuje jedynie kilka chwil – gofry. Do tej pory nam najczęściej kojarzyły się z wakacyjnymi kurortami, gdzie foodtracki z goframi zachęcały dzieci. Rozmaite dodatki w postaci cukru pudru, owoców czy bitej śmietany cieszyły dzieci, jak i dorosłych. Wakacyjne wspomnienia zachęciły nas do kupna gofrownicy i od tej pory te smakowite wafle przygotowujemy w domu.

Składniki na gofry
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 2 jajka
- szklanka mleka 3,2%
- łyżka oleju
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cukru
- szczypta soli
Wszystkie składniki wymieszać w misce. Rozgrzać gofrownice i smażyć wafle na złoty kolor. My posiadamy gofrownice 1200W na cienkie serduszka, więc na najwyższej mocy smażenie jednej porcji zajmowało ok. 3 min. Z podanych składników wychodzi około 4 porcji. Puszyste gofry podawać z ulubionymi dodatkami, u nas dziś wersja podstawowa – cukier puder. Smacznego!
Zobacz nasze inne przepisy na szybkie desery – tutaj!