Soczysta szynka na kanapki z piekarnika

Szynka na kanapki prosto z piekarnika

Od zawsze nas korciło przygotowanie domowych wędlin, bo cóż na szybko przygotować na śniadanie, tak aby było smacznie i zdrowo – najlepiej kanapki z domową szynką, na domowym pieczywie. Dziś zajmiemy się tym jak zrobić taką smakowitą wędlinę.

Tak – wiemy, z pewnością myślicie, że oszaleliśmy, bo po co robić szynkę na kanapki, gdy w sklepach jest jej zatrzęsienie.

O to co nas skłoniło do przygotowywania wędliny w zaciszu naszej kuchni.

  • jesteśmy pewni jakości szynki i tego czym ją zakonserwowano
  • dużo dłuższa trwałość ( czy widzieliście co dzieje się ze sklepową szynką, gdy poleży chwilę po za lodówką – zmienia kolor? Domowa wędlina obsycha)
  • niesamowity smak bez ulepszaczy
  • łatwość wykonania

Ostatni podpunkt wzbudził wasze wątpliwości? Domowa szynka jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu, jedynie czas oczekiwania na nią może wydawać się długi.

Składniki nas domową szynkę

  • ok. 1,5 szynki wieprzowej (najlepiej „kulka”)
  • ok. 60g soli
  • ok. 600 ml przegotowanej wody
  • pieprz
  • 5-7 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 3 ząbki czosnku.
  • majeranek
szynka na kanapki

Przygotowanie szynki na kanapki

Szynkę myjemy i osuszamy. Następnie oczyszczamy z przerośniętego tłuszczu, ścięgien czy żyłek.
Z przegotowanej wody, soli, ziół i czosnku przeciśniętego przez praskę przygotowujemy marynatę. Mięso przekładamy do naczynia i zalewamy solanką. Naczynie umieszczamy w lodówce. W solance moczymy min. 48 h , obracając mięso kilkukrotnie. Gdy szynka odpocznie, płuczemy ją pod bieżącą wodą,
a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy majerankiem. Tak przygotowane mięsiwo przekładamy do rękawa do pieczenia. W nagrzanym do 185-190 stopni piekarniku pieczemy wędlinę ok.1,5 h.

Sama obróbka mięsa zajmuje tylko 10-15 min, a smak rozpala kubki smakowe. Można ją podawać
do obiadu z sosem grzybowym, czy myśliwskim lub na zimno jako szynkę na kanapki.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Dodaj komentarz