Niedziela – niemal każdy wie, jaka zupa zagości na jego stole – przecież rosół to niepowtarzalny król niedzielnego obiadu. Pożywny, esencjonalny i w dodatku smakowity. Uwielbiany przez dzieci, jak i dorosłych łasuchów. Do niedawna ta zupa kojarzyła nam się
z wielkim garem stawianym o poranku, aby przez co najmniej kilka godzin mógł dochodzić na wolnym ogniu. Dziś jednak przepis na rosół z szybkowaru.
Od niedawna szybkowar stał się naszym najlepszym przyjacielem w walce o domowe obiady. Rosół był pierwszym daniem przygotowanym w tym magicznym garnku.

Składniki na rosół z szybkowaru
- 2 ćwiartki z kurczaka
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- seler korzeniowy
- seler naciowy
- cebula
- sól
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz ziarnisty
- ok.3
- 4 litr wody

Przygotowanie zupy w szybkowarze
Wszystkie składniki dokładnie umyć i oczyści, następnie przełożyć do szybkowaru. Zalać wodą i dodać przyprawy. Gdy wszystkie składniki są w naczyniu, zamykamy garnek pokrywą i umieszczamy na kuchence. Oczekujemy charakterystycznego gwizdu szybkowaru,
a następnie zmniejszamy płomień/moc. Od tego momentu bulion gotujemy ok. 40 minut.
Po tym czasie otrzymujemy klarowny rosół z szybkowaru, który w smaku jest jak ten przed laty przygotowywany przez nasze prababki w piecach opalanych drewnem.
Smacznego!
Poznaj inne nasze przepisy – tutaj