Rosół z szybkowaru

Niedziela – niemal każdy wie, jaka zupa zagości na jego stole – przecież rosół to niepowtarzalny król niedzielnego obiadu. Pożywny, esencjonalny i w dodatku smakowity. Uwielbiany przez dzieci, jak i dorosłych łasuchów. Do niedawna ta zupa kojarzyła nam się
z wielkim garem stawianym o poranku, aby przez co najmniej kilka godzin mógł dochodzić na wolnym ogniu. Dziś jednak przepis na rosół z szybkowaru.

Od niedawna szybkowar stał się naszym najlepszym przyjacielem w walce o domowe obiady. Rosół był pierwszym daniem przygotowanym w tym magicznym garnku. 

Rosół z szybkowaru

Składniki na rosół z szybkowaru

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • seler korzeniowy
  • seler naciowy
  • cebula
  • sól
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz ziarnisty
  • ok.3
  • 4 litr wody
Warzywa na rosół

Przygotowanie zupy w szybkowarze

Wszystkie składniki dokładnie umyć i oczyści, następnie przełożyć do szybkowaru. Zalać wodą i dodać przyprawy. Gdy wszystkie składniki są w naczyniu, zamykamy garnek pokrywą i umieszczamy na kuchence. Oczekujemy charakterystycznego gwizdu szybkowaru,
 a następnie zmniejszamy płomień/moc. Od tego momentu bulion gotujemy ok. 40 minut.

Po tym czasie otrzymujemy klarowny rosół z szybkowaru, który w smaku jest jak ten przed laty przygotowywany przez nasze prababki w piecach opalanych drewnem.

Smacznego!

Poznaj inne nasze przepisy – tutaj

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Dodaj komentarz