Jajecznica na mleku

Smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym – jajecznica na mleku to doskonały pomysł na pożywne śniadanie. Od zawsze wiemy, że ile osób tle sposobów na przygotowanie jajek. Któregoś dnia znajomi poczęstowali nas śniadaniem, gdzie konsystencja jajek była niczym obłoki – lekka, puszysta, rozpływająca się w ustach. Zaciekawieni zapytaliśmy o sposób przygotowania tego cudownego dania. Ku naszemu zaskoczeniu okazało się, że do jajek dodano tylko łyżeczkę mąki rozmąconej w odrobinie mleka.

Tak nie wiele, a efekt sprawił że zakochaliśmy się w smaku tej jajecznicy i choć raz w tygodniu gości na naszym stole.

 

Jajecznica na mleku

Składniki na jajecznicę na mleku

  • 3-4 jajka
  • 100 ml mleka
  • ok.łyżka stołowa mąki
  • łyżeczka masła
  • sól do smaku
  • opcjonalnie dodatki typu szynka, kiełbasa, cebula, pomidor – kto co lubi 🙂
jajka

Przygotowanie jajecznicy

W miseczce rozbełtać jajka, a do osobnego naczynia wlać mleko i wysypać mąkę. Mogę należy dokładnie rozmieszać w mleku, tak aby nie było grudek. Powstałą mieszaninę połączyć z jajkami. Na patelni na małym ogniu rozpuścić masło, następnie powoli wlać masę jajeczną. Jajecznica na mleku powinna być smażona na wolnym ogniu, ponieważ to pozwoli uzyskać idealną konsystencje.

PS. Nie zapomnijcie o mieszaniu 😉

PS. 2. Jeśli dodajecie dodatki pamiętajcie, by je wcześniej podsmażyć.

Smacznego!

PS.3. Zobaczcie nasze inne przepisy – nie tylko na jajecznicę 🙂

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Dodaj komentarz